Jumaat, 24 Jun 2016

KUFUR (niat - tampa Lillaahi)-(amal) KAPIR - engkar larangan Allah (al-Quran) adalah permulaan pada hukum2 yang lain...

KUFUR (i'ttiqad - niat) - (amal) KAFIR - Engkar Larangan Allah (al-Quran).

Photo
KUFUR (niat - i'ttiqad : yakin Qalbu)-(amal) KAFIR - engkar larangan Allah (al-Quran)
... KUFUR lah sesiapa berniat - berI'ttiqad hendak membaca... (belum baca lagi) ...ayat2 Allah (alQuran) bukan atas dasar LILLAAHI - semata-mata kerana Allah... sebalikNya kerana lain dari LILLAAHI - semata-mata kerana Allah... (kerana Duniawi - Parti : jawatan, pangkat, popularity, nama, gelar, kekayaan)...
... KAFIR lah setelah NIAT YANG KUFUR itu dilaksanakan dengan Cara, Sifat, Kata-Kata, Perbuatan anggota jasad bersaksikan...

KAFIR - engkar larangan Allah (al-Quran) bukan Non Muslim (al-Yahud, al-Nasyoro, al-Musyrik, al-Majusa)... berdosa...
... KAFIR - Engkar larangan Allah (al-Quran) bukan Syirik terhadap hak-hak mutlak (zat) Allah yang menyebabkan gugur dari Islam (al-Islam) menjadi Yahudi (al-Yahud - Haadu) - Non Muslim.
... TETAPI KAFIR (amal) engkar larangan Allah (al-Quran) itu merupakan dosa adalah permulaan kepada hukum2 yang lain > SESAT - Pasik & Munafik > SYIRIK terhadap hak-hak mutlak (zat) Allah > MURTAD (berpaling tadah) dari tauhidkan (zat) Allah maha Esa wajib wujud hanya Satu - Ahadun, Wahidun.

al-Quran - Al-Baqaroh 2: 41 :
... dan berImanlah kamu dengan apa yang diturunkan (al-Quran) yang mengesahkan benarNya Kitab (al-kitab taurat, injiel & tidak terkecuali al-Quran) yang ada pada kamu, Jangan lah kamu menjadi orang yang mula KAFIR (engkar) kepadaNya (al-Quran - Allah)... Jangan pula kamu menjadikan ayat2Ku ( sebagai menukar-ganti, menggadai, menjual, bahankan, alatkan, sebabkan, alasankan) ayat2Ku untuk kelebihan yang sedikit nilaiNya (disisi Allah), dan kepada aku lah sahaja hendaklah kamu bertakwa.

al-Quran - an-Nahl 16: 95.
dan jangan lah kamu jadikan pesanan2 dan perintah Allah sebagai modal (alat, bahan, tukaran, gadaian, sebab, alasan) untuk mendapat keuntungan duniawi (politik - jawatan, pangkat, popularity, nama, gelar, kekayaan) yang sedikit, sesungguhNya apa yang ada disisi Allah (dari balasan baik), itu lah sahaja yang lebih baik bagi kamu, kalau lah kamu mengerti : mengetahui.
///
al-Yunan..

Catat Ulasan