Jumaat, 8 April 2016

TUNTUTAN 5 PERKARA (T5P) - TERBUKA VETERAN TENTERA BEPENCEN DENGAN SKIM TANGGA GAJI SEBELUM.

Menteri : Kementerian Pertahanan boleh mengatakan "YA" 0r "TIDAK" & perkara tidak perlu kepada keputusan Parlimen... "Hanya peringkat Kementerian sahaja".

 

MAKA tidak ada sebab tidak boleh Veteran ATM semua Kor & Angkatan juga 
mengatakan "TIDAK" & "TIDAK"... pada PRU14 nanti...
 
 KEGAGALAN "T5P PAHLAWAN"... MENGUNDANG SIAP SIAGA VETERAN BERPENCEN DENGAN SKIM TANGGA GAJI SEBELUM UNTUK MENGATAKAN "TIDAK" SECARA TERBUKA MELALUI PERSATUAN / KELAB VETERAN TENTERA DISELUROH MALAYSIA KEPADA BN - YANG DIDOMINASI MELAYU UMNO PADA PRU14 NANTI (titik) 

Salam rakan-rakan seperjuangan...
Buat julung kalinya kita tidak akan membuat kerjasama dengan mana-mana orang politik atau pun parti politik

Gerakan ini akan di dukung 100% oleh bekas tentera, berpencen & tidak berpencen, (+/-) seramai 310k orang tidak termasuk keluarga - anak/isteri. Saya mohon tuan-tuan bersama-sama mengembeling tenaga untuk menwar2kan kepada yang tiada dalam group Fb, WhatsApp, Blogs, Telegram, Google... Supaya kita dapat memperjuangkan nasib kita sendiri. Tanpa menjadi "pengemis" hanya untuk mendapatkan hak kita sendiri (Hak : Adil : Saksama) yang termaktub dalam AKTA & PERLEMBAGAAN.

Tuntutan 5 perkara (T5P) oleh PAHLAWAN (ngo's): menuntut kenaikan pencen persara tentera sesuai dengan pelarasan gaji baru anggota ATM yg sedang berkhidmat. Dan mengakaji semula kebajikan anggota ATM yg berhenti awal dan OKU :

note :
roadshow bermula di Sg Manek, Perak, hingga keseluroh Malaysia...
mewajibkan tandatangan LIVE oleh para veteran sendiri...
... hadir mendengar ceramah - penerangan...
... tidak ada paksaan...  

1. Menuntut kenaikan pencen persara bersandarkan skil gaji semasa anggota tentera yang dikuatkuasakan 1/Jul/2016. Pelarasan pencen untuk mereka yang bersara sebelum 01/01/2013.

a) Mereka yang berpencen dengan Skim gaji lama dengan Skim gaji semasa adalah sama semuaNya... LALU "kenapa berlaku perbezaan bayaran pencen yang begitu jauh ???

b) Mereka sama semuaNya :
...sama Angkatan,
...sama Kor
...sama Regimen
...sama Unit
...sama Pangkat
...sama TTP
...sama Kursus - Tred
...sama Bangsa
...sama Agama Tauhid (ad-deen)
...sama I'ttiqad (al-Islam)
SERTA masih hidup pada zaman : keadaan : waktu : masa-saat yang sama... MELAINKAN hanya berbeza Skim Tangga Gaji sahaja... ???

c) Tidak mungkin Majority boleh mengalahkan Minority dalam membuat keputusan... Jika berlaku, maka itu keputusan yang tidak Benar (bil-HAQQ), tidak Adil (bil-ADIL), tidak Saksama (bil-QISTY)...(titik)       

2. Imbuhan tahunan sebanyak RM6k setiap tahun kepada anggota yang berhenti awal & tidak berpencen dengan terhormat.

3. Hak mewariskan pencen kepada isteri yang di nikahi selepas perkhidmatan, untuk sepanjang hayat balu. Bukan seperti amalkan sekarang yang menghadkan bayaran pencen waris hanya berlaku selama 20 tahun dari tarikh persara mulai pencen wajib.

4. Menuntut kerajaan memenuhi janji tentang pemberian tanah / rumah mampu milik / rumah murah kepada bekas2 tentera.

5. Menuntut penyeragaman pencen, PHU dan ex-gratia untuk semua Vet OKU perang tanpa mengira tahun akhir perkhidmatan.
/// 
PAHLAWAN.
catatan : Ab Sheikh Yunan.
Catat Ulasan