Ahad, 28 Februari 2016

(*) Apakah Solat Pemimpin, al-lebai kelaghoh, ahli taksub - BUKAN ahli biasa PAS adalah sia-sia sahaja.


1. Syarat wajib pertama Sahnya Solat, Puasa, Zakat Haji dll adalah ISLAM (I'ttiqad al-Islam - yakin qalbu yang diredhoi Allah dgn tidak berlaku Syirik terhadap hak-hak mutlaknya : Allah) - bukan YAHUDI (I'ttiqad al-Yahud - yakin qalbu yang dilaknati Allah kerana berlaku Syirik terhadap hak-hak mutlaknya - Allah) - Haadu : zahir cara, sifat, kata-kata, perbuatan anggota jasad. Bukan juga Syiah (I'ttiqad Syaieyah - menafi, membatal, menentang takdir (qada' & qadar) Allah yang juga merupakan hak-hak kekuasaan mutlak zat Allah sahaja berlakunya. 

2. Bukan setakat berAqidah (al-Iman) dari Syariah-Fiqh (al-Ilmu) - ghaib Akal yang merupakan Furu' (branch's) bagi Islam (al-Islam) sahaja.
... Mana hak-hak mutlak (zat) Allah ?
... Mana hak-hak kamu wahai manusia ?
... Mana hak-hak orang lain - Umum ?
... Mana hak-hak haiwan & tumbohan ?
... Mana hak alam ?

3. PersoalanNya :
Apakah pemimpin, al-lebai kelaroh & ahli taksub (bukan ahli biasa) PAS berI'ttiqad (yakin qalbu) dengan I'ttiqad yang diredhoi Allah ?... (tidak berlaku Syirik) terhadap Hak-Hak Mutlak Allah - Golongan "al-Islam - Islam" ?.

4. Permulaan bagi Syirik khafi - samar : kecil (merampas, mendahului, sekutui serta diadakan tandingan & bandingan) bagi @ terhadap Hak-Hak Mutlak (zat) Allah adalah dengan berI'ttiqad (niat - yakin Qalbu) dari @ dengan Ujub, Suma'ah, Riak, Takabbur... kemudian zahir dengan Cara, Sifat, Kata-Kata, Perbuatan anggota jasad "MEMUJA - taksub kepada berhala manusia berkupaih-serban, berjubah, berjanggut & diri sendiri... Padahal taksub semata-mata kepada Allah), MEMUJI - diri sendiri & memuji berlebihan - bodek... Padahal segala pujian hanya bagi Allah, MEMBERSIH & MENYUCIKAN diri sendiri, keturunan, kaum, puak, jemaah, pertubohan, partiNya... padahal tidak ada sesiapa pun yang berhak @ berkuasa untuk membersih & menyucikan dari aib/dosa serta maksiat/kejahatan melainkan Allah. Kenapa kamu rampas hak-hak mutlak zat Allah, kemudian jadikan hak diri kamu, kaum, puak, jama'ah, pertubohan & parti kamu ?

Rasulullah r bersabda :


إِنَّ أَخْوَفَ مَا أَخَافُ عَلَيْكُمُ الشِّرْكُ اْلأَصْغَرُ قَالُوا وَمَا الشِّرْكُ اْلأَصْغَرُ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ الرِّيَاءُ 

“Sesungguhnya sesuatu yang paling aku takutkan terjadi pada kalian adalah syrik kecil”, para sahabat bertanya : “Wahai Rasulullah, apa itu syirik kecil ? Rasulullah menjawab : “Riya’”. [HR. Ahmad]

    إِنَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ لاَ يَقْبَلُ مِنَ الْعَمَلِ إِلاَّ مَا كَانَ لَهُ خَالِصًا وَابْتُغِيَ بِهِ وَجْهُهُ 

“Sesungguhnya Allah tidak menerima suatu amal perbuatan kecuali yang murni dan hanya mengharap redha Allah”. [HR. Abu Dawud dan Nasa’i]

5. Lawan daripada" ikhlas - redho" adalah "Syirik - laknat" (menjadikan bagi hak-hak mutlak Allah tandingan/sekutu/tandingan & bandingan di dalam beribadah, atau beribadah kepada Allah tetapi juga kepada selain-Nya). Contohnya : Riya’ (memperlihatkan Ibadah ; Amalan pada orang lain), Sum’ah (memperdengarkan suatu amalan pada orang lain - menunjuk-nunjuk), ataupun Ujub (berbangga diri dengan amalannya). Kesemuanya itu adalah syirik yang harus dijauhi oleh seorang hamba agar ibadahnya itu diterima oleh Allah.

6. Adalah amat jelas pemimpin & ahli taksub PAS telah berI'ttiqad (yakin Qalbu > Akal) Syirik (merampas, mendahului, sekutui serta diadakan tandingan & bandingan bagi hak-hak mutlak Allah) yang dilaknati Allah, Maka gugur lah I'ttiqad - niat (yakin qalbu) yang DIREDHOI Allah - Golongan "al-Islam - Islam", gelindir - berpindah/bertukar menjadi golongan yang berI'ttiqad yang DILAKNATI Allah (kerana Syirik...Riya', menunjuk2) - Golongan "alYahud - Yahudi"- Non Muslim & Muslimah.

A048 

6.(a). an-nisa 48.
Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik mempersekutukan (hak-hak mutlaknya dengan sesuatu apa jua), dan akan mengampunkan dosa yang lain dari itu bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya). Dan sesiapa yang mempersekutukan Allah (hak-hak mutlaknya dengan sesuatu yang lain), maka sesungguhnya ia telah melakukan dosa yang besar.
(An-Nisaa' 4:48)

6(b). anNisa' 49.
A049
Tidak kah engkau perhatikan (dan merasa pelik wahai Muhammad) kepada @ terhadap orang2 yang membersihkan (memuja, memuji, menyucikan) diri sendiri (padahal perkara itu bukan hak @ kekuasaan manusia) Bahkan Allah jua lah yang berhak membersihkan (memuji, memuja, menyucikan) sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan syariatNya), dan mereka pula tidak akan diinaya (atau dikurangkan balasan mereka) walau sedikit pun.

6(c). al-Jumaat 6.
A006
Katakan lah ! (wahai Muhammad) "Wahai orang-orang beri'ttiqad (dilaknati Allah kerana berlaku Syirik terhadap hak-hak mutlak Allah) "Haadu" ( cara, sifat, kata-kata, perbuatan) Yahudi (al-Yahud : Yahuda) !, Jika kamu menganggap (i'ttiqad : niat - yakin qalbu) bahawa golongan kamu lah sahaja orang-orang yang dikasihi Allah tidak termasok umat-umat manusia yang lain, maka bercita-citalah hendak mati (dengan bermunajat : berdoa kepada tuhan Allah supaya kamu dimtikan saat itu juga) jika betul kamu orang-orang yang benar. (buat apa hidup lebih lama, kalau sudah layak masuk syurga - karang tergelincir... maka neraka lah jawabNya... kan kan kan)

6(d). al-Jumaat 7.
A007
Dan (sudah tentu) mereka tidak akan mencita-citakan mati itu selama-lamaNya, dengan sebab dosa-dosa... (syirik yang mereka lakukan - diharamkan syurga & diwajikkan neraka hingga mendapat syufaat & keampunan Allah - WAJIB NERAKA LEBIH DAHULU)... yang mereka telah lakukan; dan Allah sentiasa mengetahui akan orang-orang yang zalimi (diri sendiri) itu.

PersoalanNya :
Apakah Solat pemimpin & ahli taksub PAS adalah Sah & diterima Allah sebagai Ibadah ?

Para yang bergelar dengan berbagai "al... dihadapan nama masing-masing, tolong jawab mari nak kelih tengok !!!
///
Ab Sheikh Yunan.
Catat Ulasan